top of page
Foto van schrijverCerilla de Heer

Adaptatie, het is soms de beste optie.

Met mijn ICT achtergrond wil ik graag zoveel mogelijk in software, modellen en structuren plaatsen. Maar sommige dingen laten zich gewoon niet goed berekenen. Daar liep ik deze week weer eens tegenaan toen ik zocht naar een tool waarmee de kans op wateroverlast door hevige regenval, voor een specifiek pand berekend of bepaald kan worden.



In de brochure “Klimaatverandering, hevige buien en riolering” van stichting RIONED wordt heel duidelijk uitgelegd wat de gevolgen zijn van hevige buien en klimaatverandering voor de riolering in Nederland. Kort samengevat komt het er op neer dat de riolering de meest heftige buien nu niet aankan, en ook in de toekomst nooit volledig aan zal kunnen. En dat daarmee de straten in Nederland als het hard regent in meer of mindere mate zullen overstromen. Met alle gevolgen van dien.



De riolering kan voor een deel aangepast worden om heftige regenval in de toekomst beter aan te kunnen en er zijn alternatieven om regenwater tijdelijk op te slaan tot het moment dat de riolering het overschot aan water weg kan werken. Maar de boodschap blijft: we zullen altijd een redelijke kans op wateroverlast houden en die kans wordt steeds groter, net als de omvang van de overlast.



Aangezien waterschade door regen in bepaalde gevallen verzekerd is, is het voor verzekeraars interessant om te weten hoe groot de kans is op waterschade bij heftige regenval en wat de gemiddelde en maximale schadelast voor het specifieke verzekerde risico dan zal zijn. Hiervoor is informatie nodig over de omgeving: hoe hoog ligt de straat, hoe laag ligt het pand, waar kan een teveel aan water naar toe? En wat is er gedaan aan preventie, welke schade kan het water aanrichten als het hard regent? En hoeveel water valt er dan?



Deze omgevingsfactoren zijn zo variabel en afhankelijk van bijvoorbeeld wind, temperatuur, tijd van het jaar, etc. dat er nog geen modellen gemaakt kunnen worden om de kans en omvang van waterschade te voorspellen voor een hele portefeuille met verzekerde panden. We zullen moeten leven met een onbekende kans op wateroverlast en kunnen hooguit preventieve maatregelen nemen. Ervoor zorgen dat water makkelijker weg kan door voor goede drainage te zorgen en meer onverhard terrein rondom een pand aan te leggen. Of hoge(re) drempels plaatsen waardoor water minder snel binnen kan komen.



En ik, ik zal ermee moeten leven dat niet alles te berekenen is. Net als bij de riolering zal er ook in BEAS wel een alternatieve manier zijn om de kans op wateroverlast te bepalen en vast te leggen. Kortom, adaptatie, ook in BEAS.



1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page